معرفی مشهورترین نقاشان ایرانی دوره‌های مختلف تاریخی

نقاشی از هنرهایی است که در طی قرون مختلف همواره مورد توجه مردم، اشراف و علاقه‌مندان به هنر بوده است. این هنر شگفت‌انگیز گاهی پیام خود را که همان زیبایی است، به‌صورت طرح پرتره‌های جذاب به مخاطب می‌رساند و گاهی این زیبایی، در منظره‌های طبیعی و یا اساطیری خود را نمایان می‌کند. مشهورترین نقاشان ایرانی نیز در این راه هنرنمایی‌های بسیاری کرده‌اند و با خلق آثار بی‌نظیر خود، ماندگار شده و دنبال‌کنندگان و شاگردان بسیاری پیدا کرده‌اند. اگر شما هم از علاقه‌مندان این هنر شگفت‌انگیز هستید و دوست دارید با هنرمندان ایرانی بیشتر آشنا شوید، این مقاله را تا آخر بخوانید؛ در این مقاله هشت تا از مشهورترین نقاشان ایرانی که در دوره‌های تاریخی مختلفی زندگی می‌کرده‌اند را به شما معرفی کرده‌ایم.

پیشینه تاریخی نقاشی ایرانی

این هنر در ایران قدمتی طولانی دارد، تا جایی که می‌توان گفت تقریبا طرح اولین نقاشی‌ها به حدود دوازده هزار سال پیش برمی‌گردد؛ این قضیه را می‌توان از نقاشی‌های روی دیواره غارها و حتی ظروف سفالی متوجه شد. در واقع از زمان غارنشینی، کشیدن نقاشی در بدوی‌ترین شکل خود شروع شده است و بعدها هنرمندان بسیاری، این هنر را به سمت تعالی بیشتر برده‌اند و با مهارت و خلاقیت فوق‌العاده خود و کار به سبک‌های متفاوت، آثار شگفت‌انگیز خود را به یادگار گذاشته‌اند؛ هنرمندانی که نام بعضی‌های‌شان در تاریخ هنر این مملکت، ثبت شده است.

 

کمال الدین بهزاد

کمال‌الدین بهزاد هراتی، نقاش معروف ایرانی عصر صفویه، در دوران حکومت سلطان حسین بایقرا و شاه اسماعیل اول می‌زیست و تصویری از سلطان حسین بایقرا نیز کشیده است که از آثار مهم او به حساب می‌آید. هم‌چنین استاد بهزاد در زمان شاه اسماعیل اول صفوی، برای مدتی به‌عنوان رئیس کتابخانه سلطنتی، فعالیت فرهنگی داشت. خوب است بدانید که استاد میرک اصفهانی از شاگردان او بود.

علی اشرف؛ نقاش معروف ایرانی

از نقاشان معروف ایرانی در دوره زندیه، می‌توان علی اشرف را نام برد. این نقاش مطرح ایرانی که در سال 1120 متولد شد، در نقاشی و کشیدن طرح‌هایی مثل گل‌بوته و نیز صورت‌سازی مهارت بسیاری داشت و شاگردانی متبحر مثل آقا زمانی ثانی را پرورش داد.

میرزا بابا نقاش‌باشی؛ از مشهورترین نقاشان ایرانی

یک هنرمند اصیل و نقاش معروف ایرانی دوره زندیه، میرزا بابا نقاش‌باشی است که اهل شیراز بود و علاوه‌بر نقاشی، به‌عنوان شاعر و خوش‌نویس هم فعالیت می‌کرد. او در طراحی چهره، منظره و سایه‌زنی با آبرنگ تبحر داشت. این هنرمند بزرگ که دوره فتحعلی شاه قاجار را هم دید، طرحی از فتحعلی شاه با آبرنگ کشید که از مهم‌ترین آثار او محسوب می‌شود. ضمنا قلمدانی منقش به صحنه جنگ چالدران و نیز انفیه‌دانی با نقش یک پیرمرد و دو دختر، از دیگر آثار مطرح این نقاش معروف ایرانی است.

صنیع‌الملک کاشانی

با بنیان‌گذار مدرسه نقاشی ایران آشنا شوید؛ میرزا ابوالحسن غفاری که ناصرالدین شاه به او لقب صنیع‌الملک را داد و سایرین نیز او را نقاش‌باشی صدا می‌کردند، از بزرگ‌ترین نقاشان مطرح ایرانی در دوره قاجار است. صنیع‌الملک فردی تحصیل‌کرده و لایق بود؛ در سال 1262 او را برای فراگیری سبک نقاشی اروپا به کشور ایتالیا فرستادند و پس از بازگشتش، ساختمانی را که برای آموزش نقاشی در نظر گرفته بودند، به او سپردند و او نیز نخستین مدرسه یا به عبارت بهتر، هنرستان نقاشی ایران را تاسیس کرد. دو دلداده جوان، تصویر ناصرالدین شاه، چهره محمد شاه و چهار راس گاو از مهم‌ترین آثار هنری به‌جا مانده از این استاد نقاشی است. جالب است بدانید که صنیع‌الملک عموی کمال‌الملک بود.

کمال‌الملک؛ نقاش معروف ایرانی

از مشهورترین نقاشان ایرانی در زمان قاجاریه و پهلوی اول، استاد کمال‌الملک با نام اصلی محمد غفاری است. این نقاش معروف ایرانی که در سال 1224 در کاشان متولد شد، استعداد هنری بی‌نظیری داشت و تولد در خانواده‌ای فرهنگی و اهل هنر نیز مسیر او را هموارتر نمود. القابی که ناصرالدین شاه به استاد محمد غفاری داد، به ترتیب شامل «خان، پیشخدمت مخصوص، نقاش‌باشی و در آخر نیز کمال‌الملک» است. از مشهورترین آثار این هنرمند برجسته ایرانی می‌توانیم تابلوی تالار آینه، نقاشی ناصرالدین شاه، فالگیر یهودی، زرگر بغدادی و شاگردش و چهره مظفرالدین شاه را نام ببریم.

محمد بهرامی

محمد بهرامی هنرمند دوره پهلوی است که از بنیان‌گذاران هنرهای گرافیک در ایران محسوب می‌شود. او که در سال 1308 به دنیا آمد، از پنج سالگی استعداد خود در نقاشی را نشان داد. استاد بهرامی بعدها برای مدتی در هنرستان نقاشی تعلم دید و سپس تحصیلات و معلوماتش در این زمینه را در دانشکده هنرهای زیبا تکمیل کرد. او در سال 1325 آتلیه نقاشی فارس را تاسیس کرد و در زمینه نقاشی، شاگرد پذیرفت. نقاشی‌های مهم استاد محمد بهرامی تابلوهایی است که با الهام از شاهنامه کشیده است.

جعفر چهره نگار

از جمله مشهورترین نقاشان ایرانی دوره پهلوی که در نقاشی با رنگ روغن و آبرنگ بسیار چیره‌دست بود، جعفر چهره‌نگار است. این نقاش ماهر اثری به نام ارباب کیخسرو دارد که از مهم‌ترین آثار اوست و استادانه با رنگ و روغن به تصویر کشیده شده است.

محمود فرشچیان؛ از بهترین و مشهورترین نقاشان ایرانی

استاد فرشچیان، متولد سال 1308 در اصفهان، از هنرمندان برجسته و مشهورترین نقاشان ایرانی است که در این هنر صاحب‌سبک است؛ او با ترکیب نقاشی کلاسیک با فنون نوین این هنر، مکتب نقاشی منحصربه‌فرد و ویژه خود را بنا کرد.

سخن پایانی لوتو در مورد مشهورترین نقاشان ایرانی

در این مقاله از مجله لوتو، هشت تا از مشهورترین نقاشان ایرانی را نام بردیم تا با اساتید هنر نقاشی ایران بیشتر آشنا شوید. این هنرمندان زبردست و خلاق، با تعلیم و کسب مهارت‌های لازم، به سطح استادی در هنر نقاشی رسیدند و علاوه‌بر این‌که در زمان خود از نقاشان برجسته به حساب می‌آمدند، امروزه نیز از مفاخر ایران به شمار می‌آیند.

 

دیدگاهتان را بنویسید