ایران پیشینه فرهنگیادبی غنی و مهمی دارد. تاریخ ادبیات ایران از زمانهای دور تا به امروز، نویسندگان بینظیر و خبره فراوانی را دیده و نامشان را ثبت کرده است؛ نویسندگانی که با آفرینش آثار خلاقانه خود در زمینه ادبیات داستانی و همچنین ناداستان، موجب ارتقاء هرچه بیشتر هنر و ادبیات سرزمینمان شدهاند. این خاصیت آثار بهترین نویسندگان ایرانی است که در هر عصر و دورهای که خوانده شود، مورد پسند است و مخاطبان خود را تحت تاثیر قرار میدهد. در این مقاله از مجله لوتو، 11تا از بهترین نویسندگان ایرانی را معرفی کردهایم و درمورد بعضیشان حقایقی جالب را نیز شرح دادهایم؛ دانستنیهایی که میتواند برایتان بسیار جذاب باشد.
محمدعلی جمالزاده؛ از بهترین نویسندگان مطرح ایرانی
آقای محمدعلی جمالزاده، از بهترین نویسندگان ایرانی، سال 1270 در اصفهان متولد شد. افتخارات این نویسنده بزرگ ایرانی کم نیست؛ او پدر داستان کوتاه فارسی، آغازگر رئالیسم ادبی در ادبیات فارسی و ضمنا یکی از پایهگذاران اصلی ادبیات داستانی معاصر ایران است. همچنین گفتنی است که آقای جمالزاده سه بار نامزد دریافت جایزه نوبل ادبیات شد، اما متاسفانه هیچ وقت به این جایز دست پیدا نکرد. نویسنده «فارسی شِکر است»، «کباب غاز»، «قصههای کوتاه برای بچههای ریشدار» و «یکی بود یکی نبود» سرانجام در 106 سالگی در سرای سالمندانی واقع در ژنو از دنیا رفت. دوستداران آثار طنز و داستان کوتاه، از خلاقیت، سادگی و گیرایی قلم جناب جمالزاده و روایتهای شیرین او لذت خواهند برد.
غلامحسین ساعدی؛ یکی از بهترین نویسندگان ایرانی
در تاریخ ادبیات فارسی، دو پزشک تبریزی داریم که هر کدام داستانی منحصربهفرد و شنیدنی دارند؛ در زمینه شعر فارسی، از استاد شهریار یاد میکنیم که البته رشته پزشکی را در ترمهای آخر دانشگاه رها کرد و به کارهایی دیگر نظیر کارمندی در بانک مشغول شد و ضمنا با سرودن غزلهایی سوزناک و دلانگیز، به شهرت رسید. در حوزه ادبیات داستانی نیز جناب غلامحسین ساعدی را داریم که البته حرفه پزشکی را رها نکرد، اما مهمترین دلیلی که باعث شده امروزه او را بشناسیم، شاهکارهایی است که با قلم زرین خود آفرید. برخی از آثار پرمحتوای او بهصورت فیلم نیز ساخته شده است؛ بهعنوان مثال، داریوش مهرجویی که از کارگردانان مطرح ایرانی بود، فیلم «گاو» را بر اساس داستانی از غلامحسین ساعدی ساخت. خانههای شهر ری، عزاداران بٙیٙل و ترسولرز از جمله دیگر آثار داستانی غلامحسین ساعدی است.
هوشنگ گلشیری و موفقیت با شازده احتجاب
سبک خاص هوشنگ گلشیری در نویسندگی و قلم روان این هنرمند محبوب ایرانی، او را در سطح جهانی به شهرت رسانده است. این نویسنده فوقالعاده که رمان محبوب شازده احتجاب را به رشته تحریر درآورد، متولد اسفندماه سال 1316 بود و در 62 سالگی در تهران درگذشت. بره گمشده راعی، نیمه تاریک ماه و نمازخانه کوچک من از جمله آثار دیگر این نویسنده بزرگ اصفهانی به شمار میرود.
جلال آل احمد؛ از بهترین نویسندگان ایرانی
این نویسنده و مترجم روشنفکر و توانمند که نام او با بهترین آثارش یعنی مدیر مدرسه، نون و القلم، سه تار، از رنجی که میبریم و زن زیادی گره خورده است، آذر ماه سال ۱۳۰۲ در تهران متولد شد. جلال آل احمد همسر سیمین دانشور بود و علاوهبر داستان، مقاله و سفرنامه نیز مینوشت و به کار ترجمه هم اشتغال داشت. این نویسنده خوب ایرانی در سال 1348، طبق گفته همسرش سیمین دانشور، بر اثر زیادهروی در مصرف الکل و سیگار بهطور ناگهانی دار فانی را وداع گفت و در شهر ری به خاک سپرده شد. البته اگر از چشم برادرش[1]، شمس آل احمد، به درگذشت او نگاه کنیم دلیل دیگری برای این قضیه مییابیم؛ شمس اعتقاد دارد که برادرش را ساواک به قتل رسانده است.
سیمین دانشور؛ نویسنده شیرازی ما
خوب است که از این نویسنده نامی ایرانی پس از همسرش یاد کنیم؛ خانم سیمین دانشور، زاده اردیبهشت سال 1300 در شیراز، از جمله نویسندگان بزرگ ایران محسوب میشود که با آفرینش آثاری فاخر در زمینه ادبیات داستانی، نام خود را در تاریخ ادبیات این سرزمین پرآوازه نموده است. «سووشون» مهمترین اثر این نویسنده است. از دیگر آثار برجسته سیمین دانشور میتوانیم شهری چون بهشت، انتخاب، آتش خاموش، کوه سرگردان و به کی سلام کنم را نام ببریم.
معروفیِ معروفِ تاریخ ادبیات ایران
از نویسندگان برتر ایرانی که با خلق آثاری عمیق توانست جایگاه ویژهای را در تاریخ ادبیات فارسی از آن خود کند، آقای عباس معروفی است که اردیبهشتماه 1336 در تهران به دنیا آمد. سمفونی مردگان، سال بلوا، ذوبشده، تماماً مخصوص و پیکر فرهاد از مهمترین آثار اوست. از جمله اقدامات مهم این نویسنده همهفنحریف میتوانیم به تاسیس خانه هنر و ادبیات هدایت، بزرگترین کتابفروشی ایرانی در اروپا و نیز محلی برای برگزاری کلاسهای داستاننویسی در شهر برلین آلمان، و همچنین ترجمه رمانهای خوب ایرانی برای عموم مخاطبان اشاره کنیم.
از جناب معروفی نقل شده است: سیمین دانشور به من گفت: «غصه یعنی سرطان! غصه نخوری یکوقت، معروفی!» و من غصه خوردم.
این نویسنده مشهور ایرانی، شهریور ماه 1401 بر اثر بیماری سرطان، در کشور آلمان درگذشت.
بزرگ علوی؛ یکی از بهترین نویسندگان ایرانی
بزرگ علوی را پایهگذار ژانر ادبی زندان دانستهاند؛ سبکی در ادبیات که دربرگیرنده خاطرات، داستانها و یا مقالاتی است که در زندان نوشته شده است. مجموعه داستان کوتاه «ورقپارههای زندان» اثری جالب از بزرگ علوی درمورد سرگذشت همبندیهایش است و نیز به گونهای متفاوت، خواننده را از شرایط سیاسی و اجتماعی آن زمان ایران آگاه میکند. این نویسنده خوب ایرانی که نگارش آثار ارزشمند و معروف دیگری نظیر چشمهایش، سالاریها، میرزا و چمدان را در رزومه هنری خود ثبت کرده است، به سبب سبک واقعگرایانه، نوآوریها و نیز قلمی شیوا و روان طرفداران بیشماری دارد.
صادق هدایت؛ نویسنده متفاوت ایرانی
حقایقی جالب درباره زندگی این نویسنده بهمنیماهی وجود دارد که جالب است بدانید؛ آقای هدایت دو بار در زندگی خودکشی کرد. بار نخست به دلیل مسائل عاطفی سعی کرد خود را در رودخانه مرن فرانسه غرق کند. این خودکشی به قول خودش «یک دیوانگی بود که به خیر گذشت». اما بار دوم در سن 48 سالگی این اتفاق افتاد که این خودکشی نهایتا منجر به مرگ او در پاریس شد. نکته جالب دیگر این است که این نویسنده بزرگ ایرانی، گیاهخوار بود و کتابی با عنوان فواید گیاهخواری نیز تالیف کرد.
اما «بوف کور» مهمترین اثر صادق هدایت به شمار میرود و نیز زندهبهگور، سگ ولگرد، سه قطره خون و پروین دختر ساسان از دیگر آثار محبوب اوست. صادق هدایت مترجم و پژوهشگر هم بود و کتابی تحت عنوان «ترانههای خیام» نیز دارد که یک خیامپژوهی و در واقع از آثار تحقیقی ادبی او به شمار میرود.
صادق چوبک؛ یک صادق دیگر در ادبیات فارسی
لابد اسم داستان «انتری که لوطیش مرده بود» را تا به حال شنیدهاید؛ این کتاب در واقع مجموعهای شامل سه داستان و یک نمایشنامه از صادق چوبک است. صادق چوبک در قصه تمثیلی انتری که لوطیش مرده بود، با زبانی صمیمی و نثری ساده، داستان میمونی را روایت میکند که لوطیش (در اینجا لوطی دورهگردی است که برای سرگرم کردن مردم، با حیوان همراهش نمایش اجرا میکند) مرده و حالا این حیوان، آزاد اما سردرگم به این سو و آن سو میرود. چوبک از نگارش این داستان هدف خاصی داشته که پس از مطالعه متن کامل آن، با کمی تفکر به منظور اصلی نویسنده پی خواهید برد. تنگسیر، روز اول قبر و خیمه شب بازی از دیگر آثار مطرح و مهم این نویسنده بزرگ ایرانی است. جالب است بدانید که صادق چوبک، نویسنده «روز اول قبر»، قبر ندارد؛ بنا به وصیت خودش، جسدش را پس از مرگ سوزاندند و خاکسترش را در اقیانوس ریختند.
ایرج پزشکزاد؛ پیشکسوت عرصه طنز ایرانی
اگر به آثار طنز علاقهمندید، رمانهای طنز ایرج پزشکزاد را به لیست مطالعات خود اضافه کنید. «دایی جان ناپلئون»، مهمترین اثر آقای پزشکزاد، در قالب فیلم نیز تهیه شده و جالب است بدانید که این رمان کمدی ایرانی، به زبان انگلیسی نیز ترجمه شده است. «ماشاءالله خان در بارگاه هارونالرشید» و «حاج ممجعفر در پاریس» نیز از دیگر آثار خوب ایرج پزشکزاد به شمار میرود. آقای نویسنده برای خلق آثار خود ایدههایی نو داشت و روایتهایی متفاوت و ماندگار میآفرید.
ابراهیم گلستان؛ از بهترین نویسندگان مطرح ایرانی
ماجرای دوستی ابراهیم گلستان و فروغ فرخزاد و تاثیری که این نویسنده برجسته روی قلم، اندیشه و مجموعه اشعار بعدی فروغ گذاشت، بر اهالی شعر و ادبیات ایران پوشیده نیست. ابراهیم گلستان یکی از بهترین هنرمندان ایرانی است که در طول دوران فعالیت حرفهای خود، علاوهبر نویسندگی به کارگردانی، ترجمه و روزنامهنگاری نیز اشتغال داشت. اگر از مطالعه آثار داستانی معاصر لذت میبرید، «مد و مه»، «خروس» و «آذر، ماه آخر پاییز» را از این نویسنده خوب شیرازی بخوانید.
کلام آخر لوتو درباره بهترین نویسندگان ایرانی
در این مقاله جهت آشنایی بیشتر شما مخاطبان عزیز با پیشینه ادبی غنی ایران، راجعبه برخی از بهترین نویسندگان ایرانی و تعدادی از مهمترین آثار آنان نوشتیم. امیدواریم مفید بوده باشد. مطالعه آثار ماندگار ادبیات ایران، از بوف کور گرفته تا سووشون، هریک لذت خود را دارد و نیز به شیوهای منحصربهفرد، مخاطب متفکر امروزی را نسبت به مسائل تاریخی، اجتماعی، اخلاقی و انسانی آگاهتر میکند. چه لابهلای ورقپارههای زندان بگردید، چه با شازده احتجاب وقت بگذرانید و چه به تماشای سمفونی مردگان بنشینید، راجعبه مسائل مختلف ذهنیتی شفافتر خواهید یافت و اوقاتی خوش را تجربه خواهید کرد. پیشنهاد میکنیم دستکم دوتا از کتابهای خوب نامبردهشده در این مقاله را به کتابخانه خود اضافه کنید.